Kiedy myślimy o włoskim pożywieniu, migiem myślimy o pizzy i makaronach. Jako cudzoziemiec podróżujący we Włoszech, zawsze uważamy, że pizza i makaron to dania, jakich należy spróbować, lecz czy jest jeszcze jakieś inne danie włoskie, jakie warto polecić, by właściwie zrozumieć….
O co chodzi w kuchni włoskiej i co jada rzeczywisty Włoch?
Zdecydowanie warto starać się w pełni poznać kuchnię włoską, nie zapominając o makaronach i pizze. Włochy to tyci kraj na mapie, lecz jego regionalne potrawy są zróżnicowane i nadzwyczaj terytorialne. Inne specjały włoskie, które przynoszą jaśniejsze pojęcie na temat oryginalnej i autentycznej sztuki kuchni włoskiej, powinny zawierać również liczne nadbrzeżne przetwory z owoców morza.
Włoska restauracja przy Rynku
• Kuchnia włoska w gigantycznej mierze polega na świeżych, sezonowych produktach oraz znajduje odzwierciedlenie w ważnym menu warzywnym „contorno”, które zawsze uzupełnia białko entrée w pospolitym włoskim posiłku, również domowej roboty, jak i serwowanym w restauracji.
• Potrawy powszechnie związane z kuchnią włoską za granicą są ewolucją tych starych przygotowań terenowych. Pozostały one dobrane do historii przez włoskich imigrantów, jacy pod koniec wieku przywieźli ze sobą przestarzałe przepisy kulinarne stereotypowe dla ich ojczyzny i dostosowali je do innowacyjnych składników lokalnych i w odpowiedzi na „nowe” podniebienia.
Co jeszcze warto zapamiętać o prawdziwie włoskiej kuchni?
Kuchnia włoska nie dotyczy zaledwie czosnku oraz oregano. Włoska sztuka gotowania – również fachowa, jak i domowa – to zróżnicowana, wyrafinowana i złożona forma ich bogatej oraz wieloaspektowej kultury.
italian food Krakow
W jaki sposób osobiście przekonać się w pełni o włoskim menu?
Wielu turystów opiera się na przewodnikach i hotelowym konsjerze w wyborze restauracji, jednak nie jest tajemnicą, że to pytając regionalnych mieszkańców wolno odszukać się w bardzo dobrych punktach gastronomicznych. Jeszcze przyzwoiciej – żeby w istocie poczuć jak jada prawdziwy Włoch najlepiej byłoby spróbować „wkręcić” się na prawdziwy włoski obiad, w jednej z regionalnych willi